Vi vill se en plan för rättvis klimatomställning!

Civilsamhällets krav till Sveriges regering och riksdag

Allians för Rättvis Klimatomställning samlar en stor del av det svenska civilsamhället och är fri från partipolitiska bindningar. Vi förenas av övertygelsen att Sveriges regering och riksdag omgående bör inleda arbetet med en rättvis klimatomställning.

Därför går vi samman

  • Rättvis klimatomställning handlar om att alla ska ha trygghet i omställningen, oavsett vem man är, var man arbetar eller var man bor. Kostnaderna och vinsterna med detta stora samhällsskifte måste fördelas på ett sätt som är rättvist. Människor måste också ha demokratisk insyn och möjlighet att påverka hur omställningen går till – på jobbet, i sin kommun och i landet som helhet. Sverige ska ta sitt globala ansvar.

    Att ta rättvisefrågorna i beaktning är helt nödvändigt för att lyckas nå klimatmålen.

    Det handlar om att bygga ett samhälle inom planetens gränser – som också är socialt och ekonomiskt hållbart.

  • Sveriges klimatlag säger att regeringens politik ska utgå ifrån klimatmålen. 

    Den samlade klimatforskningen understryker att det är nu eller aldrig om vi vill begränsa den globala upphettningen till 1,5 grader. FN:s klimatpanel understryker att utan omedelbara och stora utsläppsminskningar inom alla sektorer kommer det att vara omöjligt. 

    De politiker som nu ska leda Sverige måste ha en plan för hur klimatomställningen ska accelerera och hur detta ska ske på ett tryggt, rättvist och demokratiskt sätt.

    Klimatfrågan får inte reduceras till en politisk höger-vänsterfråga; det är en fråga om överlevnad.

  • Klimatkrisen kräver både inre och yttre omställning.

    En inre omställning för att begrunda det ömsesidiga beroendet mellan allt levande och vad som verkligen ger oss mening.

    En yttre omställning för att förstärka och skynda på de insatser som är nödvändiga för att skydda det vi älskar; denna fantastiska planet, våra medmänniskor och våra barn.

    Klimatomställningen kräver att vi förändras och förändrar. I stället för ett samhällssystem och en livsstil som utarmar planeten måste vi leva våra liv inom naturens gränser. Vägen dit fordrar uthållighet och en gemensam kraftsamling. Det kan leda oss mot ett mer hållbart samhälle som på många sätt är bättre att leva i.

Två vita äldre kvinnor i folksamling utomhus. Den är suddig i förgrunden och tittar in i kameran, den andra ler i bakgrunden.

Foto: Denis Sinyakov/Greenpeace

Vi uppmanar samtliga partier att agera kraftfullt för att genomföra en heltäckande och rättvis klimatomställning i Sverige under denna mandatperiod.

Ta hjälp av civilsamhället!

Bara ett fåtal av riksdagspartierna har konkreta idéer om hur en rättvis klimatomställning ska gå till.

Här kommer det svenska civilsamhället in. Tillsammans har vi mycket kunskap om hur denna stora samhällsförändring ska kunna genomföras på ett framgångsrikt sätt.

Därför kompletterar vi vår uppmaning till alla partier att verka för rättvis klimatomställning med ett antal mer specifika åtgärder, som vi vill ska genomföras under denna mandatperiod. Se dem här nedanför.

Vi är redo att göra vår del.

Samtal på mässa mellan två män. I bakgrunden syns informationsbord och vepor från miljöorganisationer som Fältbiologerna.

Foto: Klimatriksdagen

Våra 7 krav

1. Öka takten

Vi uppmanar Sveriges regering och riksdag att:

  • Konkretisera den kommande klimatpolitiska handlingsplanen med delmål och planer för att genomföra dem.

  • Ta fram en rättvis koldioxidbudget för Sverige.

  • Synliggöra hur alla sektorer ska bidra till klimatmålen. 

  • Ta fram konkreta förslag på hur Sverige ska minska samtliga våra klimatpåverkande utsläpp, inklusive utsläppen från vår konsumtion.

  • Stärka kollagringen i skog och mark och främja naturbaserade lösningar i klimatomställningen.

Grupp människor i t-shirtar med samma färg står utomhus och tittar in i kameran med tillförsikt, många ler. I bakgrunden syns en banderoll med texten researchers desk och en av dem håller i en skylt med texten "Transformation is possible"..

Foto: Douglas Nilsson

Genom Parisavtalet har världens länder lovat att begränsa upphettningen av jorden till väl under 2 grader och sträva efter att inte överstiga 1,5 grader. Parisavtalet slår dessutom fast att rika länder som Sverige behöver minska sina utsläpp snabbare så att fattigare länder får mer tid på sig. Dels för att rikare länder har bidragit betydligt mer till klimatkrisen, dels för att de har större kapacitet att ställa om. Vi ska också stödja klimatåtgärder i låginkomstländer. 

Men agerandet hittills matchar inte löftena. De globala utsläppen stiger fortfarande. Om världens länder fortsätter att släppa ut som de gör idag är vår gemensamma koldioxidbudget för 1,5 grader slut inom mindre än tio år. Även Sveriges utsläpp ökar. Sveriges klimatomställning behöver nu accelerera. Det konstaterar en enig kår av klimatforskare, inklusive regeringens och riksdagens egen expertgrupp Klimatpolitiska rådet.

2. Förbättra styrning och samordning

Vi uppmanar Sveriges regering och riksdag att:

  • Organisera regeringen så att den kan leda den rättvisa klimatomställningen långsiktigt och samordnat. Detta ”Klimatkollegium” bör ledas av statsministern, innefatta ministrar från de mest berörda politikområdena och stöttas av ett starkt kansli. 

  • Ge statliga myndigheter och departement i uppgift att arbeta för en rättvis klimatomställning inom de områden de ansvarar för.

  • Stötta och driv på lokal omställning i kommuner och regioner – genom lagkrav på att minska utsläppen, krav på hållbar upphandling samt ökade stöd till omställningsarbetet, inklusive bra villkor och kompetensutveckling till de anställda.

  • Gör det möjligt för svenska företag att minska sina utsläpp i den takt som krävs och kräv att de bidrar till att omställningen blir rättvis. 

  • Mäta livskvalitet snarare än tillväxt – utveckla och prioritera måtten på välstånd i Sveriges statsbudget för att följa upp hur väl den rättvisa omställningen lyckas.

Riksdagshuset i Stockholm på natten. På fasaden projiceras en bild med texten "Climate first".

Foto: Edward Beskow/Greenpeace

FN:s klimatpanel understryker politikens roll för att undvika en klimatkatastrof. Lösningarna finns, men det krävs omedelbara och genomgripande åtgärder inom alla samhällssektorer.

Klimatpolitiska rådet ger samma budskap till Sveriges politiker: Omställningen kräver mer ledarskap, styrning och gemensamma mål. Samordningen mellan olika politikområden, departement och myndigheter behöver öka radikalt.

3. Ge folket insyn och inflytande

Vi uppmanar Sveriges regering och riksdag att:

  • Satsa på folkbildning om den rättvisa klimatomställningen och involvera studieförbund, folkhögskolor, grund- och gymnasieskolor samt civilsamhället. 

  • Även satsa på folkbildning i källkritik för att motverka desinformation som har som syfte att skapa tvivel om klimatkrisens allvar och orsaker och bromsa omställningen.

  • Utveckla former för dialog med civilsamhället och folkligt medbestämmande, både nationellt och lokalt.

  • Utveckla former för att säkerställa att barnets perspektiv får ta plats i omställningen och inkludera barn och unga så att de kan vara en del av lösningen. 

  • Respektera samernas rättigheter att bestämma över sina marker, kompensera renägare vid satsningar som påverkar dem och inte offra samisk kultur och natur i klimatets namn.

En vit man står framför en klass med yngre barn och berättar. I bakgrunden syns en presentation med texten "Brevvännerna" och "Klimataktion."
Flera personer iklädda samiska koltar står utomhus och ser bestämda ut. En har en liten hund i famnen.

Foto: Klimataktion

Den rättvisa klimatomställningen är ett gemensamt samhällsprojekt som påverkar alla. I en sådan omfattande förändring är det viktigt att värna om demokratin och medborgarnas deltagande, inklusive barn och unga.

För att lyckas med en acceleration av klimatomställningen krävs att befolkningen har kunskap och förstår hur de kan bidra till lösningarna. Om klimatpolitiken ska ha legitimitet behöver allmänheten också ha insyn i och kunna påverka de steg som tas för att ställa om. Klimatpolitiska rådet understryker att klimatmålen behöver göras begripliga och angelägna för många människor.

Foto: Christian Åslund, Greenpeace

4. Verka för klimaträttvisa

Vi uppmanar Sveriges regering och riksdag att:

  • Åtgärda klimatojämlikheten. De rikaste står för de största utsläppen i Sverige. Låt dem som släpper ut mer betala mer och använd intäkterna så att fler får råd med hållbara alternativ. 

  • Bedriva en jämställd klimatpolitik – fördela satsningar jämställt, våga tänka nytt kring vad som värderas i samhället och analysera konsekvenser ur ett genusperspektiv.

  • Förbättra landsbygdens villkor – ta fram klimatlösningar som underlättar för landsbygden, utöka samhällsservicen och ge mer återbäring till lokala samhällen som bidrar med natur- och samhällsresurser. 

  • Ta hänsyn till de mest utsatta gruppernas behov i fördelningen av omställningens vinster och kostnader och i arbetet med krisberedskap.

  • Säkerställa att klimatomställningen kombineras med rätten till hälsa samt ett tryggt och överkomligt boende för alla.

En rättvis klimatomställning behöver göra något åt den ojämlikhet som både driver på klimatkrisen och fördjupas av den. 

De rikaste tio procenten i världen släpper ut lika mycket som resten av världen tillsammans. En stor del av Sveriges befolkning är en del av den gruppen. Men, även i Sverige står de resursstarka för mycket större klimatutsläpp. De har därmed ett större ansvar och kapacitet att ställa om.

En samhällsomställning av det här slaget kräver dock mer än enbart individuellt ansvar och handlingar – politiken måste ta en aktiv roll för att minska klimatojämlikheten.

Det är också viktigt att omställningens kostnader inte fördelas orättvist i samhället, till exempel genom att drabba människor som redan är sårbara eller som har liten kapacitet att ställa om. Det som har störst ansvar och förmåga måste bidra till omställningen till en högre grad.

Samtidigt får behovet av rättvisa i omställningen inte förhala arbetet med att radikalt minska utsläppen av växthusgaser. Därför måste utsatta grupper stödjas och kompenseras för till exempel ökade levnadskostnader genom välfärdens stödstrukturer och andra politiska åtgärder. En rättvis klimatomställning måste minska klyftorna i samhället.

Diagram från Oxfam som visar hur mycket olika inkomstgrupper släpper ut globalt år 2019. Diagrammet är format som ett champagneglas där de översta 10% släpper ut mycket mer och de medel 40% släpper ut mindre och de 50% mycket lite.

5. Trygga Sveriges arbetstagare

Vi uppmanar Sveriges riksdag och regering att:

  • Göra en nationell jobbplan över var jobb väntas försvinna och komma till och var nya investeringar krävs. 

  • Öka jämlikheten i arbetslivet och högre utbildning – motverka strukturell diskriminering och gör riktade satsningar så att fortbildning och gröna, bra jobb kommer alla till del.

  • Säkerställa att yrkesverksamma i alla branscher kan skaffa sig de kompetenser som behövs i den gröna omställningen, i samarbete med utbildningsaktörer, arbetsgivare och fackförbund.

  • Uppmuntra till facklig samverkan i hela sektorer och på arbetsplatsnivå. Ge arbetsgivare i uppdrag att ta fram planer för hur de ska ställa om i dialog med facken.

  • Stärka de sociala trygghetsnäten så att de går att lita på när arbetsmarknaden ritas om.

Tre vita kvinnor på demonstration med träd i bakgrunden håller upp plakat med texten "Det finns inga jobb på en död planet" och "Planet over profit".

Foto: Handels

En rättvis klimatomställning innebär en stor strukturförändring på arbetsmarknaden. En del jobb kommer att försvinna, många jobb kommer att förändras och ett stort antal nya jobb kommer att skapas. Att arbetstagarna har ekonomisk och social trygghet i denna omställning är avgörande för att de ska kunna stötta en ambitiös klimatpolitik. Därför måste arbetstagare ha inflytande över omställningen. Alla jobb ska bli gröna och bra jobb.

6. Investera i omställningen

Vi uppmanar Sveriges regering och riksdag att:

  • Markant öka de offentliga investeringarna i omställningen till ett socialt och ekonomiskt hållbart samhälle inom planetens gränser.

  • Använda kraften i offentliga upphandlingar för att gynna miljöansvar och goda arbetsvillkor.

  • Avskaffa alla klimatskadliga subventioner och rikta om dem till en rättvis omställning.

  • Säkerställa att inga offentliga investeringar i Sverige eller utomlands går till fossil verksamhet. 

  • Flytta pensionspengarna – divestera från fossilindustrin och industrier som förstör miljön och kränker mänskliga rättigheter och investera istället i hållbara verksamheter.

En kvinna håller upp en skylt med texten "Fossilfria pensioner nu" och bilder på vindsnurror.

Foto: Jana Eriksson/Greenpeace

För att lyckas med det kraftprov som en rättvis klimatomställning innebär behöver Sverige satsa kraftfullt och målmedvetet. Vi behöver investera i människor, natur, infrastruktur samt ny och redan befintlig klimatsmart teknik.

7. Stötta en rättvis klimatomställning internationellt

Vi uppmanar Sveriges regering och riksdag att:

  • Ta lärdom av de rörelser runt om i världen som länge gått före i arbetet för till exempel klimaträttvisa samt stötta och arbeta tillsammans med dem.

  • Involvera fler länder i arbetet för rättvis klimatomställning – i synnerhet andra rika länder med stort klimatavtryck per person – och uppmuntra dem att ta fram mål och handlingsplaner på området.

  • Öka finansieringen av en rättvis klimatomställning globalt – återställ enprocentsmålet för biståndet, satsa på nytt klimatbistånd utöver det, samt agera internationellt för mer och bättre stöd till det globala syd, inklusive ersättning för förluster och skador. 

  • Verka för att pengarna från internationella klimatfonder ska nå fram till lokalsamhällen, stötta mänskliga rättigheter inklusive sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, i ökad grad stötta klimatanpassning samt öka civilsamhällets inflytande – med särskilt fokus på kvinnor och flickor, urfolk, unga och landsbygden.

  • Understryka att rättvis klimatomställning ska bidra till jämställdhet och jämlikhet och att kvinnor och andra underrepresenterade grupper ska vara delaktiga i omställningsarbetet.

  • Arbeta för universella, sociala trygghetsnät och fackliga rättigheter

  • Höja kraven på att företag och beslutsfattare ska ta större hänsyn till miljö, klimat och mänskliga rättigheter, exempelvis genom att medverka till nya skarpa EU-rättsakter, stötta FN:s bindande fördrag om företag och mänskliga rättigheter, erkänna urfolks rättigheter och verka för en internationell reglering mot ekocidbrott.

  • Driva på EU:s arbete för rättvis klimatomställning, bland annat genom snabbare utsläppsminskningar, en europeisk koldioxidbudget, starkare rättvise- och genusperspektiv i EU:s gröna giv och ökade EU-stöd till omställning globalt.

Två svarta kvinnor sitter på en bänk utomhus vid ett stånd med bananer. Den ena skrattar och den andra tittar allvarligt in i kameran med ett barn i famnen.

Bild: Marcel Crozet, ILO

Många länder i det globala syd står inför en stor utmaning när det gäller rättvis klimatomställning. Även de behöver snabbt minska sina utsläpp. Samtidigt ska de avskaffa fattigdomen och bygga upp sina samhällen så att de klarar av att möta invånarnas grundläggande behov och rättigheter. De måste dessutom hantera de allra allvarligaste effekterna av klimatkrisen – en kris som de i mycket liten grad har bidragit till.

Denna bedrift ska klaras av i länder vars ekonomier och politiska system bär spår av århundraden av kolonialism och ojämlika globala relationer. 

Det är några anledningar till varför rikare nationer som Sverige och andra EU-länder behöver stötta en rättvis klimatomställning globalt. Klimatkrisen kan bara mötas genom internationellt samarbete.

De statsbudgetar som läggs fram av den nya regeringen från och med i höst behöver tydligt prioritera åtgärder för rättvis klimatomställning.

Nästa klimatpolitiska handlingsplan från regeringen som ska läggas fram före utgången av 2023 behöver vara en plan för att tydligt accelerera den rättvisa klimatomställningen. Den måste innehålla de sju centrala krav som ställs här av oss representanter för det svenska civilsamhället. Genomförandet av handlingsplanen måste också kommuniceras löpande på ett tillgängligt och transparent sätt så att civilsamhälle och medborgare kan hålla politikerna ansvariga.

Allians för Rättvis Klimatomställning är villiga att träffa representanter för regeringen och riksdagens partier för att presentera kraven mer i detalj samt diskutera hur det svenska civilsamhället är och kan vara behjälpliga i arbetet för att nå dem.

Vad bör ske med dessa krav?